Sık Sorulan Sorular

Özel Güvenlik Görevlisi olmaya engel durum nelerdir?


  1.  Bir yıl veya daha fazla süreyle kasten işlenen bir suçtan dolayı hapis cezasına mahkûm olmamak,
  2.  Devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, özel hayata ve hayatın gizli alanına ve cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar ile uyuşturucu veya uyarıcı madde suçları, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık ve fuhuş suçlarından affa uğramış olsa bile mahkûm olmamak,
  3. Güvenlik soruşturması olumlu olmak. Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, özel hayata ve hayatın gizli alanına, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar ile uyuşturucu veya uyarıcı madde suçlarından dolayı hakkında devam etmekte olan bir soruşturma veya kovuşturma bulunmamak.Yetkili genel kolluk kuvvetlerine karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla direnen veya cebir kullanan ya da tehdit eden özel güvenlik yöneticisi ve görevlisi ile ateşli silâhını bu Kanuna aykırı veya görev alanı dışında kullanan, görevi dışında üniforması ile toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katıldığı tespit edilen özel güvenlik görevlilerinin özel güvenlik kimlik kartı valilikçe iptal edilir. Bu kişiler bir daha özel güvenlik alanında çalışamazlar.
    Çalışma izni Madde 11¬ (Değişik birinci fıkra: 2/1/2017 – KHK – 680/70 md.) Özel güvenlik görevlisi olarak istihdam edilecekler ile özel güvenlik şirketlerinde, alarm izleme merkezlerinde ve özel güvenlik eğitimi verecek kurumlarda kurucu ve/veya yönetici olarak çalışacaklar hakkında valilikçe güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılır. Soruşturma sonucu olumlu olanlara, bu Kanunun 14 üncü maddesinde belirtilen özel güvenlik temel eğitimini başarıyla bitirmiş olmak şartıyla, valilikçe çalışma izni verilir. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması bir ay içinde tamamlanır.
    (Mülga üçüncü fıkra: 29/3/2011¬6215/2 md.) (Değişik dördüncü fıkra : 2/1/2017 – KHK – 680/70 md.) Yönetici veya özel güvenlik görevlisi olabilme şartlarını taşımadığı veya bu şartlardan herhangi birini sonradan kaybettiği tespit edilenlerin kimliği iptal edilir. (Mülga beşinci fıkra: 29/3/2011¬6215/2 md.) (Ek fıkra : 2/1/2017 – KHK – 680/70 md.) Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara iltisakı veya irtibatı olduğu tespit edilen kişiler, özel güvenlik alanında faaliyet yürüten şirket veya birimlerde çalışamazlar.

Özel Güvenlik Görevlisi olabilmek için yaşın önemi nedir?


Kursiyer olmak için yaşta üst sınır kesinlikle yoktur ancak SİLAHSIZ Özel Güvenlik Görevlisi olabilmek için en az 18 yaşını ay ve gün olarak bitirmiş 19 yaşından gün almış olmak gerekir, SİLAHLI Güvenlik Görevlisi olabilmek için en az 21 yaşını ay ve gün olarak bitirmiş 22 yaşından gün almış olmak gerekmektedir. Yaş mevzusunu eğitim kurumuna danışıp netleştirmek önemlidir.

Özel Güvenlik Görevlisi olabilmek için eğitim şartı nedir?


En az ortaokul ( 8 yıllık ilköğretim) mezunu olanlar, Silahsız Özel Güvenlik Görevlisi olabilir . En az lise mezunu olanlar, silahlı Özel Güvenlik Görevlisi olabilir. Lise , önlisans, lisans mezunları istekleri doğrultusunda silahsız veya silahlı kursa katılabilirler!